İmaj, bireylerin hem iç hem de dış özelliklerinin birleşimi sonucunda ortaya çıkan, görünümlerine yönelik ifade edilen bir kavramdır. Kişisel özellikler, duygular, tavırlar gibi faktörler bireylerin iç özelliklerini oluştururken, kişinin ismi, yaşı, mesleği, ailesi, sosyal sınıfı gibi faktörler de dış özelliklerini oluşturmaktadır. Söz konusu özellikler birbirleri ile her zaman etkileşim halindedir. Bazen iç özellikler dış özellikleri bazen de dış özellikler iç özelliklerin şekillenmesinde etkili olur. İmaj bu iç ve dış özelliklerin bir harmanlamasıdır. Aslında bu bahsettiğimiz kavram kişilik ile aynı şeydir, ancak imaj bunun doğru ve etkili bir biçimde gösterilmesidir. İmaj yönetim ise kişiliğin doğru bir şekilde yansıtılabilmesi için atılması gereken adımları ve izlenmesi gereken yolu belirleme işlemidir.
Etkili bir imajın oluşması için kişinin, ne istediğini bilmesi ve bu isteği gerçekleştirebilecek özelliklere sahip mi bunları tanıması gerekir.
Ne istediğinizi bilin; Bir çok kişi kendi hedefleri ile çelişki içindeler. Kendini, aile ilişkilerini iyi analiz edemeyen, ahlaki standartlarını oturtamayan kişiler, kendilerine olan saygılarını kaybederler. Kendine saygısı azalan bir kişinin ise, hayat adına endişeleri artar. Başarı kişiyi hayata bağlar. Fakat başarıya giderken seçtiğimiz hedefleri iyi belirlemeliyiz.
İş ortamında kişisel imaj yönetiminde nelere dikkat etmeli?
Bilgi birikimi: Bireyler sahip oldukları yeteneklerini, bilgi ve donanımlarını kişisel imajları adı altında dış çevreye yansıtma şansına sahiplerdir. Bu nedenle bildiklerinizi dış çevreye de göstermek size katkı sağlayacaktır.
Beden dili kullanımı: Bilgi birikiminizi aktarırken kullandığınız kelimeler kadar etkili olan diğer bir faktör de beden dilinizdir. Söylediklerinizi hareketlerinizle desteklediğiniz her anlatım daha akılda kalıcı olacaktır. Bu nedenle beden diliniz imajınız açısından önemlidir.
Dış görünüş: Dış görünüş denilince çok geniş bir alan karşımıza çıkmaktadır. Aslında imajı bile bir dış görünüş olarak tanımlayabiliriz. Ancak burada kast ettiğimiz dış görünüş, fiziki duruşunuz ve hareketlerizdir. Bireylerin dış görüntüsünde ve davranışlarında mevcut olan farklılıklar da kendilerine özgü imajlarını ifade etmektedir. Sporftif bir vücuda sahip, dik duruş sergileyebilen bir vücut yapısı göbekli veya iki büklüm duran bir vücut yapısından imaj yönetimi açısından bir adım öndedir. Fiziki faktörlerden bazen doğuştan gelen etkiler de vardır, ancak bunlar her şey değildir. Örneğin renkli bir göz imaj açısından iyidir, ancak her şey değildir.
Kılık kıyafet: İlk defa bir yere girdiğinizde önce fiziki görünüşünüz karşı tarafı etkiler. Fiziki görünüşün ilk bacağınız vücut yapınız oluştururken ikinci bacağını kılık kıyafetiniz oluşturmaktadır. Düzgün, size özgü bir saç sakal kesimi ve temiz, yakışan kıyafetler imajınıza her zaman bir artı katacaktır.
Aksesuar: Giydiğiniz kıyafet üzerinde, takı olarak veya masa üstünüzde sizi yansıtacak, şık tasarımlı aksesuarlar imaj yönetimi açısından önemlidir. Sadece siz de olan ve size de yakışan bir bileklik, herkesin sizi o bileklikle hatırlamasına neden olur.